EMDR voor kinderen

Effectieve traumaverwerking

Je kind worstelt met nare herinneringen aan bijvoorbeeld een brand, overval, verlies, scheiding, prikangst, heimwee of enge filmpjes. EMDR-therapie biedt de mogelijkheid om de emotionele lading weg te nemen, zodat je kind het goed kan verwerken en rustig aan het moment terug kan denken.

Wat is EMDR?

De afkorting EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Met behulp van oogbewegingen, piepjes, trillingen en tikjes en het tegelijkertijd terugdenken aan de traumatische ervaring helpen we de ‘vastgelopen’ verwerking van het trauma weer op gang.

Voor welke leeftijden wordt EMDR toegepast?

Speltherapie praktijk Eindhoven helpt kinderen en jongeren van alle leeftijden door middel van EMDR met het verwerken van trauma’s. Voor baby’s, peuters en jonge kinderen van 0 tot 5 jaar en oudere kinderen die op zeer jonge leeftijd getraumatiseerd zijn geraakt, bieden we een aangepaste vorm van EMDR aan: ‘Storytelling’. Een verhalenmethode waarbij we de ouders intensief betrekken, omdat het kind zelf de herinnering vaak niet kan navertellen.

Wat zijn de stappen voor EMDR?

1

Intakegesprek

Tijdens een kennismaking in onze praktijk luistert de therapeut naar jullie verhaal. Samen beslissen we of we gaan starten met EMDR voor jouw kind.
2

Op zoek naar de trigger (2 sessies)

Samen gaan we op zoek naar de pin-point ofwel de trigger van de traumatische gebeurtenis.
3

EMDR therapie (gemiddeld 3 sessies)

Gedurende de therapie kijken we hoeveel sessies nodig zijn voor een goede verwerking van het trauma.
4

Nazorg

Krijgt je kind een terugval? Heb je toch nog een vraag? Neem contact op en we bespreken de opties en eventuele vervolgstappen.
De EMDR sessies kunnen een goede aanvulling zijn op speltherapie. De speltherapeut zal hierin adviseren en een persoonlijk behandelplan voor jouw kind opstellen.

Wat kost EMDR?

Speltherapie praktijk Eindhoven hanteert transparante tarieven voor EMDR. Kijk hiervoor op de pagina ‘Tarieven en vergoedingen’. Hier vind je ook informatie over de vergoedingen vanuit de gemeente of de zorgverzekering.

Enkele ervaringen met EMDR

Zonder angst naar de dokter
“Mijn dochter had enorme prikangst en kreeg paniekaanvallen zodra we naar de dokter moesten. Dankzij de EMDR-sessies bij Speltherapie praktijk Eindhoven kon ze haar angst overwinnen. De therapeut gebruikte speelse technieken en oogbewegingen om haar te helpen de nare ervaringen te verwerken. Nu kan ze zonder angst naar de dokter en prikken is geen probleem meer!"
Met een gerust hart afscheid nemen
"Onze zoon had, vooral op school, moeite met afscheid nemen. Iedere keer wanneer we hem achterlieten werd hij erg verdrietig en bezorgd. De EMDR-therapie bij Speltherapie praktijk Eindhoven heeft echt geholpen. De therapeut heeft hem geholpen om zijn angstige gedachten op een andere manier te benaderen en nieuwe coping-strategieën te ontwikkelen. Nu kan hij met een gerust hart afscheid nemen en geniet hij echt van zijn schooldagen."
Zonder problemen logeren bij vrienden en familie
"Logeren was altijd een drama voor onze dochter. Ze kon niet meer dan een nacht van huis zijn zonder in tranen uit te barsten. De EMDR-behandelingen in de praktijk hebben een wereld van verschil gemaakt. De therapeut heeft haar geholpen om de onderliggende angsten en zorgen aan te pakken en ontspanningstechnieken toe te passen. Ze kan nu zonder problemen logeren bij vrienden en familie en geniet daar volop van."

Nu kan hij met een gerust hart afscheid nemen en geniet hij echt van zijn schooldagen.

Ze kan nu zonder problemen logeren bij vrienden en familie en geniet daar volop van.

Nu kan ze zonder angst naar de dokter en prikken is geen probleem meer!

Zeelsterstraat 52
5652 EL Eindhoven