De wondere wereld van spelletjes

We hoeven jou niet te vertellen dat spelletjes iets met ons brein doen. Ieder spel daagt je weer op een andere manier uit. Of het zorgt juist voor ontspanning. En dat geldt ook voor kinderen. Maar dat is niet het enige effect van spelletjes. Ze trainen de ‘regelknoppen’ van ons brein.

Het spelen van spelletjes is niet alleen een leuke, spannende activiteit waar je kind helemaal in opgaat. Achter al dat plezier gaat een wereld aan ontwikkeling schuil. En daar vertellen we alles over in dit artikel.

De ‘regelknoppen’ van ons brein

Spelletjes trainen de executieve functies en stimuleren de rechterhersenhelft van je kind. Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, we leggen het graag uit. Executieve functies zijn de ‘regelknoppen’ van ons brein. Ze helpen ons om plannen te maken, problemen op te lossen, ons gedrag te sturen, en emoties te reguleren. Kinderen met sterke executieve functies kunnen beter omgaan met veranderingen, zich concentreren op een taak, en doorzetten wanneer iets moeilijk wordt. Klinkt handig, toch?

Onze favoriete spelletjes die het brein stimuleren

Bij Speltherapie Praktijk Eindhoven gebruiken we soms spelletjes die specifiek gericht zijn op het stimuleren van de executieve functies. Hier zijn een paar van onze favorieten:

1. Memory en puzzelspelletjes

Deze spellen helpen bij het verbeteren van het werkgeheugen. Kinderen leren informatie te onthouden en het snel weer op te roepen, waardoor ze bijvoorbeeld stappen in een proces beter onthouden of opdrachten van school makkelijker voltooien.

Download gratis het ‘dieren memoryspel’ > 

2. Strategie- en bordspellen

Denk aan spellen zoals Catan. Deze spellen zijn geweldig voor het ontwikkelen van planningsvaardigheden, probleemoplossend vermogen en impulscontrole. Kinderen leren strategisch denken, vooruitdenken en omgaan met de gevolgen van hun keuzes. 

3. Bouw- en constructiespellen

Spellen zoals Kapla stimuleren de rechterhersenhelft, die betrokken is bij creatief denken, ruimtelijk inzicht en het oplossen van problemen op een niet-lineaire manier. Kinderen worden aangemoedigd om creatief te denken, te experimenteren en oplossingen te vinden zonder een vooropgezet plan.

4. Rollenspellen en dramaspellen

Spelletjes waarbij kinderen zich inleven in een rol of een scenario naspelen zijn geweldig om empathie, flexibiliteit, en zelfregulatie te oefenen. Door in de huid van een ander te kruipen, leren kinderen om verschillende perspectieven in te nemen en hun emoties beter te begrijpen en te uiten.

De kracht van het spel

Bij Speltherapie Praktijk Eindhoven geloven we in de kracht van spel. Door gericht te spelen, kunnen we kinderen niet alleen helpen hun executieve functies te versterken, maar ook hun zelfvertrouwen vergroten en hun sociale vaardigheden verbeteren. Het is spelenderwijs leren op zijn best! 

Kom langs voor een kennismaking en ontdek hoe speltherapie kan bijdragen aan de ontwikkeling van jouw kind! Wij laten je graag zien welke spelletjes we gebruiken en hoe we deze inzetten voor een betere toekomst voor je kind. Volg ons ondertussen alvast op Instagram voor nog meer leuke tips.

Zeelsterstraat 52
5652 EL Eindhoven